Sverige skiljer ut sig i Norden: Våra grannländer straffar inte den som vill jobba.

2024-10-25 • Arbetslöshet

71zq8e11rbkcayzkknbz17
- I Sverige ”straffas” den som får en egen inkomst, menar Mikael Klein från WiljaGruppen. Försäkringskassan drar in ersättningen för den som uppvisar minsta arbetsförmåga. Positiva incitament för att våga prova ett jobb och få en egen lön - även på extremt låga nivåer - saknas helt i Sverige.

- I Sverige ”straffas” den som får en egen inkomst, menar Mikael Klein från WiljaGruppen. Försäkringskassan drar in ersättningen för den som uppvisar minsta arbetsförmåga. Positiva incitament för att våga prova ett jobb och få en egen lön - även på extremt låga nivåer - saknas helt i Sverige.

Den som har en varaktig funktionsnedsättning och inte kan försörja sig genom eget arbete, kan ha rätt till aktivitets- eller sjukersättning (som tidigare hette förtidspension). I våra nordiska grannländer finns liknande socialförsäkringssystem, tänkta att vara ett grundskydd för den som inte kan jobba. I Sverige har det grundskyddet urholkats så till den milda grad att den inte alls täcker de basala behoven. I praktiken lever många i livslång fattigdom och försörjs av sina anhöriga. *

Nordens Välfärdscenter, NVC, är en institution under Nordiska Ministerrådet som understödjer samarbetet mellan de nordiska länderna i välfärdsfrågor. Den 15 oktober arrangerade de ett studiebesök hos oss på WiljaGruppen för att ta del av våra erfarenheter kring inkludering i arbetslivet. Besökarna representerade olika verksamheter i Norge som ger individuellt stöd till arbete för personer som står långt från arbetsmarknaden. I gruppen fanns också representanter från Danmark och Finland. Studiebesöket anordnades i anslutning till seminariet ”Arbetsinkludering i Norden”, som arrangerades dagen innan i Stockholm av NVC.

Hos våra nordiska grannar, finns goda incitament till att börja jobba även för den som står långt från arbetsmarknaden. I såväl Danmark, Norge och Finland tillåts personer som lever på förtidspension att ha en egen inkomst på ett par tusen kronor i månaden, utan att förlora sin ersättning från socialförsäkringen. Detta möjliggör för många att kunna och våga prova på enklare jobb i begränsad omfattning. För många kan det innebära en extrainkomst och framför allt ge ett socialt sammanhang på en arbetsplats några timmar i veckan. Det skapar dessutom en möjlighet att ta ett första, litet steg in på arbetsmarknaden, som i bästa fall kan leda till en egen försörjning på sikt.

-Trots att arbetslinjen i Sverige har tjänat som politiskt mantra för svenska regeringar av olika färg, lyckas vi inte riva de hinder som håller människor utestängda från arbetsmarknaden. Här finns mycket att lära av våra grannländer, avslutar Mikael Klein.

* Rapporten ”Fångad i fattigdom” (FUB 2024) visar att personer med intellektuell funktionsnedsättning som bor i gruppbostad, kan gå back mer än 1300 kr i månaden när bidrag, hyra och avgifter vägs samman. Årets uppdatering av FUB:s rapport "Fångad i Fattigdom?" - FUB