En arbetskonsulents vardag

Rodrigo, arbetskonsulent på Misa


Rodrigo – intervju med en av Misas arbetskonsulenter

Vad är din bakgrund?

Jag heter Rodrigo och är född i Chile, och kom till Sverige när jag var 14 år. Innan jag började på Misa arbetade jag som undersköterska på en gruppbostad för personer med hjärnskador. Nu har jag varit på Misa i nästan 20 år och trivs väldigt bra.

Hur är det att jobba som arbetskonsulent?

Hos oss på Misa kallar vi de som söker vårt stöd för deltagare. Vårt arbete styrs av deltagarens önskemål och behov. Vad vill deltagaren jobba med? Är det praktik eller en anställning som lockar? Hur mycket vill och orkar deltagaren arbeta? Och hur mycket stöd behövs för att trivas och lyckas på jobbet?

Om deltagaren saknar arbetslivserfarenhet kan det vara svårt att veta vad man vill eller vilka jobb som finns. Då stöttar vi deltagaren i att utforska olika alternativ. Hos oss är det alltid deltagaren själv som bestämmer – ingen annan ska välja åt dem.

Hur jobbar du med arbetsgivare?

När jag letar efter en lämplig arbetsplats är mitt mål att matcha deltagarens förmågor och intressen med arbetsgivarens behov. Som arbetskonsulent hjälper jag arbetsgivaren att förstå att deltagaren kan bli en värdefull tillgång på arbetsplatsen. Jag finns också alltid till hands om det skulle uppstå frågor eller problem.

Vilka arbetsmetoder använder du?

På Misa använder vi metoden Individuellt stöd i arbetet (ISA). Den är inspirerad av den amerikanska metoden Supported Employment men anpassad till svenska förhållanden. ISA bygger på tanken att varje människa är unik och att alla har sina egna förmågor och möjligheter.

Vad uppskattar du mest på Misa?

Det jag uppskattar mest är vår människosyn: alla människor har lika värde. På Misa ser vi personen bakom funktionsnedsättningen och hjälper dem att hitta sin plats i samhället. Jag är stolt över att vi är ledande i att få arbetsmarknaden att förstå att alla människor kan bidra och göra skillnad. På Misa är deltagarens vilja i fokus