1994 - Starten av Misa

Misa startade 1994 för att ge stöd till alla som vill delta i det vanliga arbetslivet. För mig är det självklart att var och en av oss kan bidra med arbete
Jag hade jobbat med institutionsverksamhet i över femton år och såg att det fanns ett stort behov av individuellt utformat stöd.
Lennart Jönsson, grundare av Misa
Misa startade 1994 och vi fick möjlighet att driva Järfälla dagliga verksamhet på entreprenad med en arbetsinriktning som skiljde sig från traditionella dagliga verksamheter. Vi hade ett nytt förhållningssätt där vi utgick från den enskildes intressen och vilja. Med rätt stöd tror vi att alla kan få plats i arbetslivet. Personalen hos oss anställdes med ett nytt begrepp som ”arbetskonsulent” istället för vårdare, arbetsterapeuter eller arbetsledare.

Misa står för- Metodutveckling, Individuellt perspektiv, Samhällsinriktat, Arbetsfokus.

Nya driftformer inom Nordvästra omsorgsområde
Lennart Jönsson med sin kompanjon Lars Jacobsson vid starten av Misa. De intervjuas i en skrift som var framtagen av Nordvästra omsorgsområde för att berätta om vilka verksamheter som hade blivit entreprenad, under 1991-1994.
Varför entreprenad?
"Vår främsta drivkraft är att få möjlighet att prova nya och friare former när det gäller driften av daglig verksamhet. Vi vill också utveckla nya kompletterande tjänster. Vi anser att en liten organisation ger de bästa förutsättningar för att utveckla våra idéer. I denna finns beslutsfattare inom räckhåll och bra idéer, liksom problemlösningar, kan lättare fångas upp och förverkligas.

Viljan att etablera och driva företag är naturligtvis också en förutsättning som måste finnas för att dessa mål ska kunna förverkligas."
Verksamhetsidé
"Vår verksamhetsidé är att bedriva en daglig verksamhet för personer som har ett bestående handikapp. Vi riktar oss först och främst till personer som omfattas av LSS (lagen om stöd och service tillvissa funktionshindrade). Andra som vi riktar oss till är bl.a personer som omfattas av någon form av arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

För att vår verksamhet ska passa olika önskemål och förutsättningar så arbetar vi aktivt med att skapa ett brett utbud av verksamheter och aktiviteter. Vi vill att våra arbetsinriktade verksamheter och aktiviteter i första hand ska ske i nära samarbete med arbetsplatser. På så sätt skapar vi naturliga tillfällen till möten och kontakter mellan våra inskrivna personer och andra människor i samhället.

Som komplement ska vi bedriva konsultverksamhet inom våra kompetensområden."